indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentlige

- Generel diskussion om fridykning

Redaktør: Nikolaj Larsen

indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentlige

Indlægaf Ninna Kofod » 17 dec 2012, 18:24

Hovedstadens svømmehaller har meget forskellige holdninger til fridykning, så når man retter cykelstyret mod en svømmehal er det altid med en vis risiko for at livredderen siger 'nej, du må ikke fridykke her' eller 'nej jeg vil ikke have at du bruger halsvægt/monofinne'. Og det er synd for fridykkeren som havde set frem imod at nyde stilheden under overfladen men istedet må se sig henvist til at plaske om kap med de andre crawlere.

Jeg synes det vil være en god ide hvis vi formalisere vores tilstedeværelse i svømmehallernes offentlig åbningstid.

Bla med et sikkerhedsbevis som vi ved fremmøde i svømmehallen kan vise til livredderne. De vil så have mulighed for skelne mellem trænede fridykkere som kender til ricierne ved fridykning og ved hvordan dykning dyrkes på en sikker måde (det er ikke svært), og de som måske har hørt om fridykning og gerne vil lege med det, men ikke er trænede i undgå en fridykkerulykke.
Dette bevis skal udstedes efter at dykkeren har gennemgået et sikkerhedskursus i makkerredning.
Eller efter en vis periode af træning i klubregi. Kajakroere har et system af 'frigivelse' som vi kan skele lidt til.

En dykker som skal kunne være fri til at dykke i offentlige åbningstid skal kunne følgende:
- virkelig være indstillet på aldrig at dykke uden direkte opsyn af en kvalificeret makker (hverken en almindelig livredder, en forældre på kanten eller en dykkermakker i den anden ende af lokalet er kvalificeret opsyn).
En kvalificeret makker er i stand til at gribe ind øjeblikkeligt hvis noget går galt. Det kan en ellers nok så kvalificeret fridykker ikke hvis han stå og snakker i den anden ende af lokalet.
- have en indstilling til sig selv og fridykning som gør at han aldrig laver farlige dyk i offentlig åbningstid. (fridykkersamfudnet har ikke råd til et senarie som kan føre til at fridykning forbydes i svømmehallerne)
- være veltrænet i at redde en dykker med LMC eller blackout.

alternativt kan vi foreslå livredderne at kun personer som har været medlemmer af en etableret fridykningsklub kan få lov til at dykke. Det vil kræve at alle livreddere spørger hvor dykkeren kommer fra og at alle livreddere ved hvad de acceptable svar er, samt at personen foran dem svarer ærligt.

Hvad synes I om en sådan mærkningsordnig?
Ninna Kofod
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 29 sep 2011, 18:11

Re: indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentli

Indlægaf Nikolaj Larsen » 17 dec 2012, 18:49

Ninna Kofod skrev:Jeg synes det vil være en god ide hvis vi formalisere vores tilstedeværelse i svømmehallernes offentlig åbningstid.
Lige netop en løsning som du her skriver, er hvad jeg har tænkt på.

hvis vi i de svømmehaller vi allerede træner officielt i, kunne få lavet en form for løsning, hvor det var let for svømmehallen at se om det er erfarne fridykkere der vil træne, eller fridykkere, der blot dyrker fridykning alene og ikke har nogen egentlig erfaring. Hvilke krav der skal stilles til om man er erfaren eller ej, må være op til den enkelte fridykkerklub, der så "udsteder" disse eventuelle tilladelser.

Jeg kunne så sagtens forestille mig, at vi eksempelvis i KFK ville kunne udstede et "ok-kort" til eksempelvis Camilla, som vi kender niveauet på, således hun fremadrettet ville kunne træne i Bellahøj med en ligesindet.

På den måde kan vi overfor svømmehallerne vise vores seriøsitet hvad angår sikkerhed, og de behøver ikke være bekymrede overfor vores sikkerhed.

Hvordan vi så eventuelt løser udfordringen med at vi måske inspirerer andre badegæster er så næste skridt...

(tak fordi du flyttede debatten til forum)
Nikolaj Larsen
Københavns Fridykkerklub
http://www.kfk07.dk
Aida Judge
Brugeravatar
Nikolaj Larsen
 
Indlæg: 1277
Tilmeldt: 19 jul 2011, 15:04
Geografisk sted: Kirke Såby

Re: indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentli

Indlægaf Thomas Regin Kirk » 17 dec 2012, 19:17

Det lyder virkelig fornuftigt - og som en rigtig go' løsning.
Problemet med at risikere at inspirere andre, til at dyrke fridykning på egen hånd anser jeg for at være voldsomt overdrevet... For det første kan folk slet ikke presse sig selv så langt, at de risikerer et blackout eller lignende... for det andet, så kommer de nysgerrige jo over og spørger til, hvad det er vi fortager os... og så er det jo dér vi fortæller om det altafgørende sikkerhedselement... og for det tredje, så vil livredderne jo forbyde andre at fridykkke uden forudgående fremvisning af et "okay-card" at forsøge at kopiere os...!!! Selvfølgelig nytter det ikke noget at undervurdere denne del af problematikken, men det er vist ikke noget problem... for vi har "folk" til den slags...! I det hele taget tror jeg, at netop denne "detalje" er den største udfordring, i forhold til at lykkes med denne plan... Hvilket er ærgeligt, hvis faktum er; at nysgerrige førstegangsfridykkere uden tillaldse ikke udgør et reelt problem i forhold til risiko og sikkerhed...!!!
Brugeravatar
Thomas Regin Kirk
 
Indlæg: 432
Tilmeldt: 19 jul 2011, 20:39

Re: indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentli

Indlægaf Evita » 17 dec 2012, 23:30

Det er en god idé. Jeg kunne godt frygte, at hvis der alligevel skete noget dumt (eller noget som livredderen bliver forskrækket over), så vil skylden falde meget hårdere på vores klubber, som udsteder kortet, end hvis det bare er en eller anden, der selv siger, at han dyrker "fridykning". Hvis kortet mister troværdighed, kan det gøre livet svært for klubberne. Derfor tror jeg, at der skal tænkes godt over sanktioner og kontrol med kortene. Vi kunne måske inddrage livredderne selv.

Et bud kunne være, at fridykkeren deponerer sit kort hos livredderne imens han træner, og at der på kortet står, hvor de kan henvende sig, hvis de ser, at fridykkeren ikke træner på en ansvarlig måde. Og at livredderne gerne må konfiskere kortet på klubbens vegne, hvis fridykkeren er groft uansvarlig. Så kan klubben og livredderne efterfølgende have en dialog om hvad der er sket, og alle går forhåbentlig klogere og bedre rustet derfra. "Feedback" og "sanktion"-elementerne gør både, at livredderne kan have lidt kontrol med situationen (hvilket jeg tror, at de vil påskønne), men at de også har mulighed for at sende det, de ser som et problem, videre til klubben, hvis de er i tvivl om noget og ikke vil tage en konflikt på stedet (hvilket jeg også tror, at de vil påskønne). Og hver gang er der mulighed for at opklare en misforståelse og afværge trælse forbud.

Kortet skulle nok lanceres med et oplæg til livredderne om hvad fridykning er, og hvad de kan forvente, at vi gør og ikke gør. Man kunne prøve systemet af med én svømmehal og så udbrede det til enkelte andre svømmehaller efterhånden. Eller gå et niveau op og opsøge Team Bade centralt, evt med støtte fra forbundet, så man ikke er afhængig af enkelte hal-lederes indstilling til sporten.
Eva Tommerup Johnsen, motionist og AIDA dommer, Roskilde
Evita
 
Indlæg: 89
Tilmeldt: 18 jan 2012, 19:53

Re: indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentli

Indlægaf Ninna Kofod » 18 dec 2012, 15:20

Officialisering af Fridykkeres træning i offentlig åbningstid i Københavns (en bid af gangen) svømmehaller.

Projektets indehold:
-En informationsskrivelse til livreddere (den kan evt være offentlig tilgængelig i svømmehallen

Evt:
-et fridykkerpas
-et kursus i BTT for livredderne. (hvem skal holde dette kursus? Findes der nogle penge? Team bade, fridykkerforbundet, frivillig arbejdskraft)

Regler for fridykkerpasset
-navn og klubtilhørsforhold (hvad gør vi med de som ikke er klubmedlemmer, eks mig?)
-deponeres hos livredderen/i svømmehallens information (livredderne har jo hyppige vagtskift)
-kontaktinformation til kortets udsteder (KFK/USG? Fridykkerudvalget?)
-livredderen kan konfiskere kortet hvis de ikke føler sig trygge ved personens sportsudøvelse.
Skal man være medlem af DSF for at blive frigivet?
Kan frigivelse alternativt ske efter en prøve således at der er lige tilgang til frigivelse uanset klubtilhørsforhold?

Men er det klogt at lægge disse restriktioner på os selv? Det kan blive en masse unødvendigt bøvl. Og det bliver med sikkerhed en stor indskrænkning i vores frihed til bare at tage ud og træne, da vi skal igennem en 'frigivelse' først.

Hvad skal sanktioner være for folk som dykker i offentlig åbningstid uden at være frigivede?

Hvordan skal livredderen kunne skelne en almindelig svømmer, som bare dykker lidt for sjov fra en som træner fridykning?

Hvordan håndteres senariet: jeg vil introducere en ven for fridykning. Vennen er selvfølgelig ikke frigivet da han ikke har været i kontakt med fridykning tidligere. Jeg tager ham med i offentlig åbningstid og han får der lov til at smage på det. Alt sammen selvfølgelig under tæt opsyn fra min side. Hvad gør vi hvis en nybegynder får samme ide om at introducere en ven?

Har svømmehallerne egentlig oplevet problemer med personer som ikke har kunnet dykke forsvarligt?
eller er det mest vores egen angst som har sat dette i gang?

Jeg synes det første skal være udsendelse af informationsmateriale (jeg er igang med at skrive). For det føler jeg at der er et klart behov for.
efter en periode kan vi evt lave et fridykkerpas.
Ninna Kofod
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 29 sep 2011, 18:11

Re: indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentli

Indlægaf admin » 18 dec 2012, 15:45

Jeg er helt enig i at man kan lave noget infomateriale - evt i DSF regi - alternativt lokalt mellem den enkelte svømmehal og klubben - og jeg synes at vi skal holde os til det.
admin
Site Admin
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 18 jul 2011, 19:46

indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentlige

Indlægaf Nikolaj Larsen » 18 dec 2012, 19:49

Øhh har vi nu flere tråde om næsten samme enme?

viewtopic.php?t=511

(Plus på facebook)
Senest rettet af Nikolaj Larsen 18 dec 2012, 19:56, rettet i alt 1 gang.
Nikolaj Larsen
Københavns Fridykkerklub
http://www.kfk07.dk
Aida Judge
Brugeravatar
Nikolaj Larsen
 
Indlæg: 1277
Tilmeldt: 19 jul 2011, 15:04
Geografisk sted: Kirke Såby

indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentlige

Indlægaf Nikolaj Larsen » 18 dec 2012, 19:55

Jeg vil godt råde til at vi som udgangspunkt holder os til at kontakte svømmehallerne klubvis, fremfor at folk selv tager initiativ til at kontakte og spørge svømmehallerne.

Det kan ganske enkelt skade mere end det gavner - ud fra devisen om "for mange kokke..."

Jeg har et møde med Bellahøj/Team Bade i starten af det nye år, hvor bla. dette punkt er på dagsordenen.

Hvordan det håndteres i de øvrige dele af landet blander jeg mig ikke i, men som repræsentant for hovedparten af Københavns fridykkere, vil jeg kraftigt henstille til at vi ihvertfald i første omgang holder debatten om dette emne til at gå gennem bestyrelsen i KFK
Nikolaj Larsen
Københavns Fridykkerklub
http://www.kfk07.dk
Aida Judge
Brugeravatar
Nikolaj Larsen
 
Indlæg: 1277
Tilmeldt: 19 jul 2011, 15:04
Geografisk sted: Kirke Såby

indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentlige

Indlægaf Nikolaj Larsen » 18 dec 2012, 19:55

(Derfor er I naturligvis velkomne til at komme med jeres mening og inputs her i tråden alligevel)
Nikolaj Larsen
Københavns Fridykkerklub
http://www.kfk07.dk
Aida Judge
Brugeravatar
Nikolaj Larsen
 
Indlæg: 1277
Tilmeldt: 19 jul 2011, 15:04
Geografisk sted: Kirke Såby

Re: indførsel af sikkerhedscertifikat for dykning i offentli

Indlægaf Thomas Regin Kirk » 18 dec 2012, 20:50

På trods af de to trådes forskellighed, så er der dog en gennemgående rød tråd......... men jeg har valgt at påsy denne kommentar her...
Jeg mener at det er overordenligt vigtigt, at ALLE danmarks svømmehaller inkl. personale bli'r go'e venner med fridykning og fridykkere...!!! Tænk på de svømmehaller, hvor man ikke er blevet involveret i -og informeret om en eventuel holdningsændring... Hvis folk kommer og fridykker på en uansvarlig facon, så har vi balladen... det er jo ikke kun for at kunne dyrke fridykning i offentlig åbningstid, at vi har brug for en VERDENSOMSPÆNDENDE ordning... det er oz for IKKE at gi' sporten et dårligt navn...! En hver medarbejder i de danske svømmehaller har brug for at kende til fridykning, for at kunne sige til eller fra, ud fra et ordenligt grundlag...! Det vil kræve en hel del... men jeg mener, at det både er nødvendigt og insatsen værd...!!!
Brugeravatar
Thomas Regin Kirk
 
Indlæg: 432
Tilmeldt: 19 jul 2011, 20:39

Næste

Tilbage til Generel fridykning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 1 gæst